Cel 8. Biegu Charytatywnego

Nóż ultradźwiękowy

Nóż ultradźwiękowy (inaczej Cavitron Ultrasonic Surgical Aspirator) to urządzenie chirurgiczne przeznaczone do małoinwazyjnego usuwania zmian w narządach tkankowych, głównie mózgu, ale także wątrobie, nerkach lub trzustce. Aparat jest standardowym wyposażeniem bloku operacyjnego. Nóż ultradźwiękowy, który od 10 lat posiada szpital w Prokocimiu, wyciął już około 400 zmian patologicznych u dzieci.

prof.

– Po tak długim okresie eksploatacji aparat musi być wymieniony. Od jego niezawodności zależy skuteczność bardzo trudnych operacji dzieci głównie z chorobami onkologicznymi. Liczymy na to, że jak zawsze, biegacze nas nie zawiodą i jeszcze w tym roku nowy sprzęt trafi na Blok Operacyjny - mówi

prof. Krzysztof Fyderek

dyrektor Uniwersyteckiego Szpitala Dziecięcego w Krakowie

Jak działa CUSA?

Aparat wysyła ultradźwięki, które rozbijają zmianę patologiczną (np. guza), a następnie wypuszcza strumień soli fizjologicznej. W ostatnim etapie powstała maź jest bezpiecznie odsysana.

prof.

– Dzięki CUSA możemy ochronić naczynia krwionośne w narządzie zaatakowanym przez nowotwór i uniknąć groźnych w skutkach obszarów niedokrwiennych. To ma kolosalne znaczenie dla jakości życia pacjentów po operacji, zwłaszcza tak newralgicznego narządu jakim jest mózgu. Walczymy przecież nie tylko o życie, ale również o zachowanie funkcji mowy, widzenia, połykania, ale także o możliwości rozwoju dziecka – tłumaczy

prof. Stanisław Kwiatkowski

kierownik Oddziału Neurochirurgii USDK